Smelt preparaten voor microscopisch onderzoek |
Datum: November 2021
Inleiding:
Naast microscopische preparaten maken door chemicaliën te laten uitkristalliseren kan men ook preparaten maken door smelten. |
Materiaal:
|
|
|
|
Uitvoering:
|
Resultaten:
|
|
Ascorbinezuur | |
Smeltpunt: ~191 °C Struktuurformule:
|
Temperatuur snel te hoog waarbij verbranding optreedt. |
Catechol | |
Smeltpunt: 105 °C Struktuurformule:
|
|
Hydroquinon | |
Smeltpunt: 172 °C Struktuurformule:
|
|
Citroenzuur | |
Smeltpunt: 156 °C |
Preparaat lastig te maken. |
Salicylzuur | |
Smeltpunt: 159 °C Struktuurformule: |
Werkt niet echt goed. Preparaat neemt weer water op. |
Natriumbenzoaat | |
Smeltpunt: 410 °C Struktuurformule: |
Werkt niet echt goed. |
Benzoëzuur | |
Smeltpunt: 122 °C Struktuurformule: |
Veel variatie in het preparaat. |
Ozaalzuur | |
Smeltpunt: ~190 °C Struktuurformule: |
Preparaat is te dik. |
Ureum | |
Smeltpunt: 133 °C Struktuurformule: |
|
Zwavel | |
Smeltpunt: 115 °C Struktuurformule: S |
|
MonoNatriumGlutamaat | |
Smeltpunt: 232 °C Struktuurformule: |
Mislukt. Geen goede smelt. Preparaat was onbruikbaar. |
Glucose | |
Smeltpunt: 146 °C Struktuurformule:
|
Glucose smelte wel goed maar er was weinig kristalvorming. Preparaat neemt ook weer water op. |
Ammoniumnitraat | |
Smeltpunt: 170 °C Struktuurformule: NH4NO3 |
|
Discussie en conclusies:
Smelten is het natuurkundige verschijnsel dat stoffen onder bepaalde omstandigheden (temperatuur) van een vaste toestand direct over gaan tot een vloeistof. Bij afkoelen kan herkristallisatie optreden hetgeen onder de microscoop met gepolariseerd licht mooie plaatjes kan opleveren. |
|
Zoals in bovenstaande experimenten te zien is levert niet elke smelt een mooi eindresultaat op. |
Opmerkingen:
|
Literatuur:
Relevante websites:
Minder relevante websites: |