Extractie van DNA uit vruchten |
Datum: Oktober 2012
Inleiding:
Er zijn van die experimenten die al jaren op je netvlies staan maar die je om een of andere reden nog niet uitgevoerd hebt. Extractie van DNA is er zo een. Ik ben er zelfs al via een lezer van deze website ooit eens op gewezen dat dit een leuk experiment is om uit te voeren. |
Principe:
Extraheren van DNA uit vruchten.
Materiaal:
|
|
Uitvoering:
|
|
|
|
|
Resultaat:
|
DNA uit banaan geïsoleerd, waarneembaar als het wolkachtige materiaal op het interface van de twee vloeistoffen. |
|
Discussie:
De hierboven beschreven procedure maakt
gebruik van het gegeven dat het externe membraan van de cellen en van de
celkernen is opgebouwd uit vetachtige verbindingen.
Door het fruit te verpulpen proberen we de cellen zoveel als maar mogelijk is van elkaar te halen waardoor ze beter benaderbaar worden voor het detergent. De volgende stap is erop gericht het DNA uit de celkernen te halen. Daarvoor moet men dan niet alleen de celmembranen kapot maken maar ook de membranen rond de kern. Deze membranen zijn opgebouwd uit fosfolipides, rijk in vet. We kunnen deze membranen daarom oplossen in het detergent. Het gebruik van zout helpt met het elimineren van de histonen, eiwitten waar het DNA omheen gewikkeld zit. Het opwarmen naar 60 °C helpt met het afbreken van de membranen. de hogere temperatuur deactiveert ook bepaalde enzymen zoals DNase die ervoor kunnen zorgen dat het DNA degradeert. Als men de pulp te lang op een te hoge temperatuur houdt dan kan dat ook leiden tot DNA degradatie. Vervolgens scheid men het DNA van de celmembranen en andere fruitresten door filtratie. Uiteindelijk laat men het DNA neerslaan in alcohol waardoor het zichtbaar wordt. |
Opmerkingen:
|
Literatuur:
|
Relevante websites:
Minder relevante websites:
Achtergrondinformatie:
26/12/2012