Trimyristinezuur uit nootmuskaat |
Datum: Januari - Februari 2008
Principe:
Extractie van trimyristine uit nootmuskaat, dat vervolgens omzetten naar de zeep vorm eb vervolgens naar de zure vorm. |
Materiaal:
|
|
Uitvoering en resultaat:
Extractie | |
|
|
|
|
|
|
In het oorspronkelijke voorschrift werd het advies gegeven om de diethylether af te destilleren. Daar had ik echter geen tijd meer voor op de dag dat ik het eerste deel van dit experiment uitvoerde. Ik heb daarom voor een langzame afdampmethode gekozen. Plaats de reageerbuis in een standaard en zet er een medicijnbekertje overheen zodanig dat de opening nog steeds in open contact is met de buitenlucht maar beschermd is tegen stof. |
|
De diethylether verdampt langzaam en de trimysterine blijft achter als een gelige vette vaste stof. Het product ruikt ook zeer sterk naar nootmuskaat. Weeg het product.
|
|
Herkristallisatie | |
|
|
ijsbad
|
affiltreren Mbv het speentje creëert men onderdruk. De trechter bevat een koppelstuk dat precies in het geslepen glas van het kolfje past. |
Verzeping | |
|
|
Refluxen |
Gellering na afkoelen |
|
|
Na overspoelen nog steeds een gel | Na het toevoegen van de zoutoplossing |
|
|
Uiteindelijk heb ik bovenstaande procedure herhaald, uitgaande van 2 g nootmuskaat. Daarbij heb ik de herkristallisatie 2x uitgevoerd. Ik kreeg nog steeds een gel. Ik heb echter vervolgens de gel in bewerking genomen. |
|
|
|
|
|
Verzuring |
|
|
|
|
|
|
Discussie:
Alle chemische bewerkingen kunnen we weergeven in onderstaand reactieschema: |
In dit experiment
voeren we niet alleen een aantal standaard laboratorium handelingen uit zoal
extractie, isolatie, zuivering, chemische conversie (verzeping en
verzuring) maar het illustreert ook een eeuwenoude toepassing van de chemie,
chemicaliën uit natuurproducten halen.
Trimyristine (C45H86O6,
mw 723.14 mol/g, mp = 56-57 oC) vindt men in vele plantaardige
vetten en oliën. Nootmuskaat is een belangrijke bron maar het wordt ook
gevonden kokosnoot olie. |
Conclusie:
Geen echte conclusie. Alleen vraag ik me af ik inderdaad het gewenste product heb gemaakt. In het voortraject waren er wel een aantal mogelijkheden om de iets over het product te zeggen (dunne laag chromatografie en aantonings reacties). Voor het eindproduct is de enige manier die ik kan bedenken: een infra-rood spectrum opnemen. Daarvoor heb ik echter de apparatuur niet tot mijn beschikking. |
Literatuur:
|
Relevante websites:
Opmerkingen:
|
Achtergrondinformatie:
Nootmuskaat Nootmuskaat is een fruit van de nootmuskaat boom, Myristica fragran Houtt (Myristicacea). De nootmuskaat boom komt oorspronkelijk van de Banda eilanden in de Molukken. Ondertussen kent men ca. 7 soorten van deze boom verspreid over het verre oosten. De boom is conisch van vorm en kan 4 to 10 m hoog worden. Het fruit is geel van kleur, ca 7-10 cm lang en bevat langwerpige donkerbruine zaden die ca. 2-3 cm lang zijn. Nootmuskaat is de gedroogde kern van dit zaad. Het fruit wordt geoogst a;s het opensplijt na rijping. De wereldproductie van nootmuskaat is ca. 12000 ton per jaar. De concentratie myristicine in nootmuskaat olie afkomstig uit verschillende landen kan variëren van 0.5 to 13.5 %. De gefixeerde olie in nootmuskaat noemt men nootmuskaat boter. Deze olie is vnl opgebouwd uit trimyristine (84%). Nootmuskaat wordt vnl gebruikt in de voedingsmiddelenindustrie om voedsel te kruiden. Daarnaast heeft het ook toepassingen in de farmaceutische industrie in geneesmiddelen maar ook in cosmetica (in parfums voor mannen). Bron: 'Handbook of Herbs and Spices', Volume 1; Woodhead Publishing; 2001; ISBN 9781855735620; p. 238-248.
|
Trimyristine CAS no = 555-45-31 mw = 732.2 mp = 56.6 oC Crystd from ethyl ether Bron: WLF Amarego, WLF Perrin; "Purification of Laboratory Chemicals"; Elsevier; 1996; 4th Ed |
08/01/2017