Coffeïne extractie |
Datum: Mei 2020
Principe:
Extractie van coffeïne uit oploskoffie
Materiaal:
|
EuroMex BioBlue BB.4253 TriNoculaire microscoop uitgebreid met een polarisatieset
|
Camera: Celestron Microscope Imager # 44421 (2 Mp) |
Uitvoering:
Extractie en herkristallisatie |
|
|
Koffie en soda afwegen
Koken |
Extractie |
|
Drogen en toevoegen magnesiumsulfaat |
|
Decanteren en indampen |
|
Opstelling en ingedampte oplossing |
|
Oplossen in warme EtOH |
|
Afkoelen en affiltreren |
|
Affiltreren en afwegen |
|
Microscopie |
|
|
|
Resultaat en discussie:
Extractie en herkristallisatie |
De basis achter dit experiment is om de water oplosbare componenten die in de koffie aanwezig op te lossen in heet water. De oplosbaarheid van coffeïne in water is 22 mg/ml bij 25 °C, 180 mg/ml bij 80 °C en 670 mg/ml bij 100 °C. We laten de hete oplossing afkoelen and extraheren de coffeïne dan met dichloormethaan, een oplosmiddel dat onoplosbaar is in water. Aangezien de oplosbaarheid van coffeïne in dichloormethaan groter is dan die in water (140 mg/ml vs 22 mg/ml) zal de coffeïne daar in oplossen. In plantaardig materiaal kunnen ook cellulose, pigmenten, chlorofyl en tanninen voorkomen. Tannines zijn fenolderivaten, en deze zijn ook licht oplosbaar in dichloormethaan. We zouden echter willen dat de tannines in de water fase achterblijven. Dit wordt afgedwongen door gebruik te maken van de zure eigenschappen van de fenolgroepen (-OH) die in de tannnies aanwezig zijn. Door Natriumcarbonaat (base, Na2CO3) toe te voegen deprotoneren we de OH groep van de fenol en maken er een zout (fenolisch anion, Ar-O-Na+) van, dat goed oplosbaar is in water (polair) en slecht oplosbaar in dichloormethaan (apolair). Hiermee creëren we echter ook weer een probleem. Tannine zouten zijn anionische surfactants (zepen). We gebruiken zepen om materialen die niet oplosbaar zijn in water (zoasl olie, vet en dichloormethaan) een emulsie te laten vormen met water (schuimvorming). Emulsievorming willen we echter vermijden en dat is de reden dat we de beide fase in de scheitrechter voorzichtig met elkaar mengen, zonder hard te schudden. |
Observaties:
|
Anhydrische coffeïne smelt bij 235-237,5
°C.
Goed oplosbaar in warm water, weinig oplosbaar in koud water. 1,3,7-trimethylxanthine Mol. gewicht: 194.2 g/mol |
|
Microscopie |
|
Beschrijving die men in de
Pharmacopee kan vinden over coffeine kristallen: Witte, glanzende, lange naaldvormige, vaak viltig samenhangende kristallen. |
|
Zoals aan bovenstaande foto's te zien is komen de gemaakte kristallen overeen met de bschrijving. |
Literatuur:
|
Relevante websites: Andere relevante websites: |
Opmerkingen:
|
Achtergrondinformatie:
Coffeïne dat ook bekend staat als caffeïne, cafeïne of theïne bevindt zich in koffiebonen, cacaobonen en theebladeren. Coffeïne heeft een stimulerende werking op het centrale zenuwstelsel en op het spierweefsel. |
Coffeïne is een alkaloïde een klasse van verbindingen die als gemeenschappelijk kenmerk hebben dat ze stikstoffen bevatten en organische basische eigenschappen hebben. Coffeïne behoort tot de familie van verbindingen die gekend zijn onder de naam xanthines. Deze verbindingen zijn waarschijnlijk de oudste gekende stimulerende stoffen. |
Typische coffeïne gehaltes |
|
06/05/2020