Emulsies maken en onderzoeken |
Datum: November 2021
Inleiding:
Een artikel in NVOX oktober 2021 was de inspiratie om wat experimenten op dit gebied uit te voeren. |
Materiaal:
|
|
|
|
Uitvoering:
Olie-water emulsie |
|
Meng in een flesje
Meng goed en laat even staan |
|
Water-olie emulsie | |
Meng in een flesje
Meng goed en laat even staan |
|
Microscopisch onderzoek | |
|
|
Geleidbaarheids onderzoek | |
|
Resultaten:
Olie-water emulsie | |
Objectief: 10x | |
Vlak na flink schudden kan men luchtbellen en vet-bellen waarnemen (objectief 10x, | |
Als men het materiaal enige tijd laat staan en dan een monster bekijkt kan men de vetbolletjes in het water zien drijven. | |
Blanco | Meting |
De olie in water emulsie laat enige geleiding zien. Zouten die in water opgelost zijn zorgen voor elektrische geleidbaarheid. Het zou dus eigenlijk beter zijn geweest om in dit experiment kraanwater te gebruiken i.p.v. demi-water. | |
Water-Olie emulsie | |
Objectief: 10x | |
Waterdruppeltjes (donkerblauw) drijven in de olie | |
ALs men het monster enige tijd laat staan verdampt het water en worden de waterbolletjes kleiner. Introductie van enkele luchtbellen laat het verschil duidelijk zien. | |
Blanco | Meting |
De water in olie emulsie laat geen geleiding zien. Olie is een isolator en geleidt de elektrische stroom niet. |
Discussie:
Heterogene
mengsels van kleine deeltjes van een stof te midden van een andere
stof noemen we dispersie. Veel voorkomende disperse systemen zijn
suspensies, emulsies en schuimen. Bij een suspensie zweeft fijn
verdeelde vaste stof in een vloeistof. Bij een schuim zitten fijn
verdeelde gasbelletjes in een vloeistof. Bij een emulsie hebben we
te maken met twee vloeistoffen die zich niet mengen en waarvan de
ene in de vorm van zeer fijne druppeltjes (colloïdaal) verdeeld (gedispergeerd)
is binnen de andere. Men onderscheidt twee soorten emulsies, het olie-in-water (o/w) type, waarbij olie de gedispergeerde (druppeltjes) fase vormt en water de continue fase en het water-in-olie (w/o) type, waarbij water de gedispergeerde (druppeltjes) fase vormt en olie de continue fase vormt. Het proces waarbij vloeistoffen worden gemengd om een emulsie te vormen, wordt emulgering genoemd. Hoewel de vloeistoffen die ze vormen helder kunnen zijn, zien emulsies er troebel of gekleurd uit omdat licht wordt verstrooid door de gesuspendeerde deeltjes in het mengsel. Gedispergeerde systemen zijn in principe onstabiel en vallen snel uit elkaar in twee verschillende fasen. Hoewel de verspreide druppels klein zijn, oefent de zwaartekracht een meetbare kracht uit op hen en na verloop van tijd smelten ze samen tot grotere druppels die de neiging hebben om naar de bodem te zakken of naar de bovenkant van het mengsel te stijgen. Dit proces zorgt er uiteindelijk voor dat de interne en externe fasen worden gescheiden in de twee oorspronkelijke componenten. Men heeft een effectieve grensvlakstabilisator om emulsies te stabiliseren. Desalniettemin is een van de belangrijkste kenmerken van emulsies hun inherente instabiliteit. Afhankelijk van hoe een emulsie is geformuleerd en de fysieke omgeving waaraan deze wordt blootgesteld, kan het minuten, maanden of millennia duren alvorens de fase scheiding plaatsvindt. Een grensvlak stabilisator, in deze context ook wel emulgator genoemd, is een oppervlakteactieve stof. Een typische oppervlakteactieve stof voor een o/w-emulsie is een molecuul dat gekenmerkt wordt door een lange hydrofobe (waterafstotende) staart een een hydrofiel (waterlievende) kop (vb. is zeep).
Door deze moleculaire eigenschappen kan het molecuul zich verzamelen in de grensfase waarbij een micel gevormd wordt dat helpt de emulsie te stabiliseren.
In bovenstaand voorbeeld krijgt het oppervlakte van het micel een lading waardoor deeltjes elkaar afstoten en zo de vorming van grotere deeltjes tegengewerkt wordt. |
|
Opmerkingen:
|
Literatuur:
Relevante websites: |
Achtergrondinformatie: |
Enkele voorbeelden van emulsies in onze omgeving: |
|