Zuur-base-indicator uit een rode roos |
Datum: augustus 2002
Principe:
Extractie van een kleurstof uit een rode roos die als zuur-base indicator gebruikt kan worden. Het omslagtraject van de indikator wordt vervolgens bestudeerd. |
Beschrijving:
Uit planten kunnen allerlei interessante stoffen geïsoleerd worden. Ingewikkelde technieken moeten vaak toegepast worden om de verbindingen te isoleren. Dit experiment beschrijft een methode om via een eenvoudig Soxhlet-apparaat de kleurstof uit een rode roos te isoleren. De kleurstof anthocyanidine, die in een rode roos voorkomt, behoort tot de groep der anthocyanen. Anthocyanen kunnen gebruikt wordt als zuur-base-indicator. |
Materiaal:
Voor de extractie:
|
Voor het pH traject:
|
Uitvoering:
Extractie:
Omslagtraject:
|
Meetresultaten en uitwerking:
De spiritus oplossing is na extractie lichtroze gekleurd. De rozenblaadjes zijn nagenoeg kleurloos geworden zoals in de foto hiernaast te zien is. | |
pH oplossing van links naar rechts gemaakt
zijn:
pH 0-1,3,5,7,12, 14. Globaal omslagtraject roos-extract:
In de rij daarboven kan het analoge traject van de universeelindicator gezien worden. Van lichtblauw naar kleurloos naar roze.
|
Discussie en conclusie:
In het plantenrijk komen vele kleuren voor. De
groene kleur van planten bv wordt veroorzaakt door bladgroen (chlorofyl). De
kleurstof die we in dit experiment geïsoleerd hebben is echter een andere
soort. Plantaardige kleurstoffen hebben vaak een 'indicatorwerking'
hetgeen met dit experiment ook aangetoond is. Lakmoespapier bv. is een bekende indicator. Dit papier wordt rood als het met zuren in aanraking komt, en blauw als het met een base in contact komt. In neutraal milieu is het paars. Lakmoespapier wordt gemaakt van lakmoes, een plantaardige kleurstof die gehaald wordt uit mossen, vnl. uit Lecanora tartarea en Rocella tinctoria. Lakmoes is dus een plantaardige indicator. Vele van deze plantaardige kleurstoffen zijn afgeleid van anthocyanen, dat is een groep rode, blauwe of paarse kleurstoffen. Deze groep heeft een duidelijke indicatorwerking, bv. cyanidines (afgeleid van anthocyaan). De rode kleur in bieten wordt ook veroorzaakt door een anthocyaanverbinding.
|
Opmerkingen:
|
Literatuur:
|
Achtergrondinformatie:
Tabel: Reacties op zuren en basen van
plantaardige stoffen |
||||
grondstof | kleur | kleur extract | + zuur | + base |
dauwbraam (Rubus caesius) | blauw | rood | rood | blauw-groen |
bosbraam (Rubus fruticosus) | zwart | rood | rood | blauw-groen |
aalbes (rode bes) | rood | rood | rood | blauw-groen |
aardbei | rood | oranje | oranje | dieprood |
rozeboombloem | rood | roze | dieprood | groen-bruin |
chrysantbloem | geel | zwakgeel | geel | geel |
roos | oranje | geel | oranje | bruin |
dubia (bloem) | paars rood |
zwakroze zwakroze |
violet violet |
frisgroen frisgroen |
fuchsiabloem | rood | kleurloos | violet | bruin |
biet | rood | rood | violet | lichtbruin |
rode kool | paars/wit | violet | dieprood | frisgroen |
18-01-2017