Koffiekop experimenten |
Datum: oktober 2007
Inleiding:
Na de Go!Link van Vernier
gekocht te hebben zocht ik naar relatief makkelijk experimenten om deze uit te
testen.
Een makkelijk experiment dat ik al langer wilde uitvoeren was om nu eens te
meten of een voorverwarmde koffiekop of espressokopje langzamer afkoelt dan een
niet voorverwarmd koffiekopje. Een ander experiment waarover ik had gelezen was
een vraag in de Nationale Wetenschapsquiz in 1998 die gaat over de vraag wanneer
je de melk moet toevoegen om je koffie langer warm te houden, direct of na
enkele minuten.
Principe:
Het temperatuurverloop in koffiekopjes meten.
Materiaal:
|
|
Uitvoering:
Voorverwarmen ja of nee?
|
|
|
|
Screenshot: | |
Wanneer moeten we de melk toevoegen?
|
|
|
|
espressoapparaat | opstelling |
Resultaat:
Voorverwarmen ja of nee?
Het resultaat van de metingen is weergegeven in onderstaande grafiek. |
|
Wanneer melk toevoegen? | |
Discussie en conclusie:
Voorverwarmen
ja of nee? Zodra er hete koffie in een kop wordt gegoten begint deze af te koelen. Het afkoelingsproces verloopt eerst heel snel en daarna langzamer. Na een lange tijd is de temperatuur van de koffie hetzelfde als die van de omgeving. De temperatuurvariaties van afkoelende lichamen werd samengevat door Newton in zijn warmtewet. De snelheid waarmee de temperatuur van een voorwerp verandert is evenredig met het verschil tussen de constant veronderstelde omgevingstemperatuur en de ogenblikkelijke temperatuur van het voorwerp. Bovenstaande grafiek laat een aantal dingen zien.
|
Wanneer de
melk toevoegen? Dit was een vraag die gesteld werd in de Nationale Wetenschapsquiz in van 1998 die vervolgens heel wat controverse heeft losgemaakt (vooral bij theoretici). Ook Karel Knip van het NRC heeft het er nog in een van zijn columns over gehad. Volgens de theoretici maakt het niets uit. Het antwoord van de commissie was echter gebaseerd op een experiment dat beschreven staat in het blad van Vernier "The Caliper" (Winter 1996-1997). Daarin wordt dit experiment beschreven dat toendertijd is uitgevoerd door Paul Marquard, Herman Trivilino, Umesh Pandey en Laura Tacheny. De grafiek zie zij geproduceerd hebben heb ik hier beneden afgebeeld. Zij laten zien dat het iets voordeliger is om de melk direct toe te voegen. De eindtemperatuur ligt dan iets hoger.
Ik heb hun resultaat niet kunnen reproduceren. Mijn experiment geeft de theoretici gelijk, er is geen significant verschik te zien. Op de manier waarop ik mijn experiment heb uitgevoerd is echter wel kritiek te leveren.
Door die twee kritiekpunten op mijn meetopstelling ben ik nog niet zover dat ik harde conclusies wil geven op basis van dit experiment. Ik zou het eerst eens moeten herhalen met mijn CoachLab en twee temperatuurprobes. Misschien dat ik dat later nog eens doe. |
Conclusies:
|
Literatuur:
|
Relevante websites:
Minder relevante websites:
Opmerkingen:
|
Achtergrondinformatie:
Volgens Newton's wet van afkoeling geldt voor een voorwerp dat afkoelt o.i.v.
geforceerde convectie (luchtstromingen) dat de snelheid van afkoeling
evenredig is met het verschil in temperatuur tussen het voorwerp en zijn
omgeving. Aangezien het temperatuurverschil evenredig is met de verandering
in warmte:
waarin dT/dt de afgeleide van de temperatuur in de tijd is, Ts
de omgevingstemperatuur en K een evenredigheidsconstante. Deze vergelijking
kunnen we integreren waarbij we stellen dat op het tijdstip t=0 de
temperatuur van het voorwerp T0 is.
Voor de
T van het voorwerp op tijdstip t geldt dan:
|
28/10/2007