Superslijm

(Stichting C3 experiment)

Datum: augustus 2002

Principe:

Zelf superslijm maken m.b.v. een verdikkingsmiddel, kleurstof, conserveermiddel en borax.

 Materiaal:

De chemicaliën, een potje en een uitgebreide handleiding voor dit experiment het ik gekocht in het lab van NEMO in Amsterdam. Ze zijn oorspronkelijk ontwikkeld door de stichting C3

Daarnaast zijn er nog enkele ander huis-, tuin- en keukenmiddelen nodig (ook deze staan uitgebreid beschreven in de handleiding.

 

Benodigd:

  • Guar gom (verdikkingsmiddel, E412): 1 g
  • Kleurstof (E102, E122-124, E132): 0.4 ml
  • Conserveermiddel (parabeen, E214-219): 0.5 ml
  • Borax: 0.15 g
  • 2 lepeltjes of roerstaafjes
  • water
  • klein potje
  • groot potje (onderdeel van de kit) 

Uitvoering:

  • Doe in de pot 125 ml water
  • Giet nu het buisje met conserveermiddel in de pot en roer
  • Voeg dan de kleurstof toe.
  • Voeg zo hard mogelijk roerend de Guar gom toe. 
  • Roer tot de vloeistof dik is.
  • Los in een apart potje de borax op in ca. 20 ml water. Roer tot alles opgelost is.
  • Voeg de boraxoplossing toe aan de gom oplossing en roer totdat de slijm gevormd is.
  • Laat 15 min staan en de SUPERSLIJM is klaar.

Resultaat:

Echte superslijm, bijna geen verschil met wat je in de winkel koopt. 

Superslijm wordt gemaakt van Guar gom, een natuurproduct. Superslijm bederft zonder conserveermiddel vrij snel, daarom wordt het parabeen toegevoegd. De houdbaarheid wordt dan enkele weken. Als de superslijm gaat stinken moet hij weggegooid worden.

Bewaar de superslijm in een pot anders droogt hij uit. 

Als de superslijm door spelen weer dun wordt kan hij weer verdikt worden door een beetje borax toe te voegen.

Opmerkingen:

  • In het lab van NEMO zijn ook nog andere experiment setjes te koop nl. kaas maken en wasmiddelen.
  • Kleurstof geeft vlekken, laat het dus niet op je kleren komen.

Literatuur:

  • Spelen met Chemie; 'Superslijm'; Stichting C3.

Relevante websites:

Achtergrondinformatie:

CODE Naam/Omschrijving Structuurformule
E102 Tartrazine, CI 19140, FD&C Yellow No 5, CI Yellow 4.
Een synthetische gele (azo) kleurstof.
E122 Azorubine, Karmozijn, CI 14720, Food red 3. 
Een synthetische rode (azo) kleurstof.
E123 Amaranth, Bordeaux S, CI 16185, CI Acid Red 27, Food Red 9.
Een synthetische rode (azo) kleurstof.
E124 Cochenillerood A, Ponceau 4R, CI 16255, food red 7, nieuw coccoine.
Een synthetische rode (azo) kleurstof.

 

E132 Indigotine, Indigokarmijn, natriumindigosulfonaat, CI 73015, CI Acid Blue 74, CI Food Blue 1, FD&C Blue No 1.
Een blauwe kleurstof.
E214 Ethylester van 4-hydroxybenzoezuur,  ethylparabeen, ripagine A, sobrol A.Synthetisch conserveermiddel. Derivaat van E210 (benzoëzuur).
E215 Natriumzout van de ethylester van 4-hydroxybenzoezuur, Natriummethyl-p-hydroxybenzoaat.
Een synthetisch conserveermiddel. Zout van E214.
E216 Propylester van 4-hydroxybenzezuur, Propylparabeen, solbrol P.
Synthetisch conserveermiddel. Derivaat van E210 (benzoëzuur).
E217 Natriumzout van de propylester van 4-hydroxybenzoezuur, natriumpropyl-p-hydroxybenzoaat.
Een synthetisch conserveermiddel. Zout van E216.
E218 Methylester van 4-hydroxybenzoezuur, Methylparabeen, nipagine M.
Een synthetisch conserveermiddel. Derivaat van E210.
E219 Natriumzout van de methylester van 4-hydroxybenzoezuur, Natriummethyl-p-hydroxybenzoaat.
Een synthetisch conserveermiddel. Zout van E218.
E412

Gurapitmeel
Natuurlijk verdikkingsmiddel

 


17/01/2017