Zetmeel in een plantenblad aantonen |
Datum: mei 2003
Principe:
Mbv de joodtest aantonen dat het blad van een plant zetmeel bevat. |
Materiaal:
|
|
Uitvoering:
|
|
|
|
|
|
|
Resultaat:
Voor en na de diverse kleuringen hebben we met de microscoop gekeken en foto's gemaakt. |
voor
behandeling
|
|
na
behandeling voor kleuring |
na
behandeling na kleuring |
Discussie en conclusie:
Het blijkt dat dit experiment niet zo
gemakkelijk uit te voeren is als in de literatuur vermeld staat. De eerste keer
dat ik dit experiment probeerde uit te voeren was het januari. Bij een
blad dat ik van een struik geplukt had wilde het verwijderen van de chlorofyl
maar niet echt lukken. Vandaar dat ik het nogmaals geprobeerd heb met het blad
van een snijbloem. Dat is niet gelukt, ook al heb ik
het blad een dag laten weken in de alcohol. Ik heb daarna op een stukje blad de
zetmeel test uitgevoerd, maar zonder resultaat. Uiteindelijk heb ik besloten het
blad nogmaals in verse alcohol te leggen waar ik het gedurende een week heb
laten weken echter wederom zonder resultaat. Uiteindelijk heb ik het experiment dus in mei uitgevoerd, op een zonnige dag. Tegen de avond heb ik een blad van een klimplant geplukt. En daarmee lukte het wel. De zetmeel is te zien als de donkere "pitjes" in het blad. |
Opmerkingen:
|
Literatuur:
Relevante websites: |
Achtergrondinformatie:
Aardappelen, tarwe en maïs zijn typische bronnen voor zetmeel. Het eetbare deel van de aardappelplant is de knol. Die knol zit barstend vol zetmeel. Dit zetmeel is een energierijke verbinding die de plant eigenlijk had willen bewaren. Een plant spreekt zijn voorraad reservevoedsel aan als de fotosynthese niet mogelijk is. De industrie maakt dankbaar gebruik van zetmeel. Zetmeel is een koolhydraat en bestaat uit glucose eenheden die aan elkaar zijn gekoppeld tot een polymeer. Glucose is een zoetmaker. Daarom kunnen uit zetmeel, met behulp van enzymen (biologische katalysatoren), siropen worden gemaakt. Deze siropen kom je bijvoorbeeld tegen in frisdranken en vruchtensappen, in snoep en in bakkerijproducten. Bij planten vindt in de mitochondriën alleen oxidatie van pyruvaat plaats. Pyruvaat ontstaat door afbraak van zetmeel (planten). Zetmeel worden eerst afgebroken tot glucose, dat vervolgens in de glycolyse wordt omgezet in pyruvaat.
|
18-01-2017